Plan opieki nad pacjentem bariatrycznym

 

 

PLAN OPIEKI NAD PACJENTEM BARIATRYCZNYM

 POBIERZ PLAN w formacie .doc

1.     Konsultacje 6,5,4,3,2 – miesiące przed  zabiegiem

A.     Zadania do wykonania:

a)     Nauka gryzienia, uważności spożywania posiłków (unikanie posiłków tzw.. telewizyjnych; test banana)

b)     Zmiana nawyków żywieniowych:

- nauka regularności zjadania posiłków

- prawidłowa kompozycja posiłków (talerz żywieniowy)

- nauka picia wody (np. Japońska dieta wodna – 20 min przed i 1,5-2 godz. po posiłku)

                    c) Nauka czytania etykiet i robienia zakupów

B.  1-2 m-ce przed zabiegiem omówienie modelu żywieniowego po zabiegu

Praca oparta o dzienniczek spożycia; talerz żywieniowy i 3 kroki do zmiany nawyków żywieniowych; dzienniczek samokontroli; karta motywacji i zmiany nawyków żywieniowych.

2.     Konsultacje 1-2 tygodnie przed zabiegiem

 

A.     Kompozycja posiłków jak w talerzu bariatrycznym (podstawa posiłku białko).

B.     Zmniejszenie porcji i kcal – zalecana dieta ok. 1000 kcal, o zmniejszonej zawartości węglowodanów (cukrów prostych)

a)     dieta mieszana – produkty normalne  + Nutridrink Protein (ok. 2 op. ONS/dz)

C.     włączenie omega – 3 (może zmniejszyć objętość lewego płata wątroby o ok. 20%) – tran + Wit D3.

 

3.     Dzień operacji

 

A.     Pacjent w dniu operacji postaje na czczo

B.     2-3 godz. przed zabiegiem – napój wysokowęglowodanowy PreOp.

C.     Wczesne wdrożenie płynów doustnych po operacji- 2h po zabiegu

D.     Przypomnienie modelu żywieniowego po zabiegu na najbliższy miesiąc – Dekalog pacjenta bariatrycznego; talerz bariatryczny; propozycje kompozycji posiłków

 

 

4.     Konsultacje po 1 i kolejnych miesiącach po zabiegu.

 

A.     Kontrola osiągniętych efektów (analiza składu ciała)

B.     Omówienie dzienniczka spożycia

PLAN ODŻYWIANIA SIĘ PO ZABIEGU BARIATRYCZNYM

 

ETAP

OKRES PO ZABIEGU

PRODUKTY/ POTRAWY

Etap I – dieta płynna

2-3 dni

- woda

- herbata/ kawa

- czysty rosół

-„nutridrink”

- jogurt naturalny

Etap II – dieta płynna, wzmocniona

4- 7 dzień

- koktajle na jogurcie

- zupy z miksowanym mięsem

- rzadkie zupy krem

- wodnista owsianka na mleku

Etap III – dieta miękka, papkowata

8-21 dzień

- serek Bieluch/ Bieluch lekki

- serek wiejski ziarnisty wysokobiałkowy

- tofu

- jajko na miękko

- jajecznica (np. na parze)

- pulpety w sosie, np. mielona wołowina/ indyk w pomidorach

- ryby

- puree warzywne/ owocowe

Etap IV – dieta stała

Od 22 dnia

- mięso/ ryby/ jajka/ sery

- ziemniaki z wody

- kasza/ ryż/ makaron

- pieczywo pełnoziarniste/ graham

- nasiona roślin strączkowych

- warzywa i owoce

- zmielone orzechy i pestki