Plan opieki nad pacjentem bariatrycznym
PLAN OPIEKI NAD PACJENTEM BARIATRYCZNYM
1. Konsultacje 6,5,4,3,2 – miesiące przed zabiegiem
A. Zadania do wykonania:
a) Nauka gryzienia, uważności spożywania posiłków (unikanie posiłków tzw.. telewizyjnych; test banana)
b) Zmiana nawyków żywieniowych:
- nauka regularności zjadania posiłków
- prawidłowa kompozycja posiłków (talerz żywieniowy)
- nauka picia wody (np. Japońska dieta wodna – 20 min przed i 1,5-2 godz. po posiłku)
c) Nauka czytania etykiet i robienia zakupów
B. 1-2 m-ce przed zabiegiem omówienie modelu żywieniowego po zabiegu
Praca oparta o dzienniczek spożycia; talerz żywieniowy i 3 kroki do zmiany nawyków żywieniowych; dzienniczek samokontroli; karta motywacji i zmiany nawyków żywieniowych.
2. Konsultacje 1-2 tygodnie przed zabiegiem
A. Kompozycja posiłków jak w talerzu bariatrycznym (podstawa posiłku białko).
B. Zmniejszenie porcji i kcal – zalecana dieta ok. 1000 kcal, o zmniejszonej zawartości węglowodanów (cukrów prostych)
a) dieta mieszana – produkty normalne + Nutridrink Protein (ok. 2 op. ONS/dz)
C. włączenie omega – 3 (może zmniejszyć objętość lewego płata wątroby o ok. 20%) – tran + Wit D3.
3. Dzień operacji
A. Pacjent w dniu operacji postaje na czczo
B. 2-3 godz. przed zabiegiem – napój wysokowęglowodanowy PreOp.
C. Wczesne wdrożenie płynów doustnych po operacji- 2h po zabiegu
D. Przypomnienie modelu żywieniowego po zabiegu na najbliższy miesiąc – Dekalog pacjenta bariatrycznego; talerz bariatryczny; propozycje kompozycji posiłków
4. Konsultacje po 1 i kolejnych miesiącach po zabiegu.
A. Kontrola osiągniętych efektów (analiza składu ciała)
B. Omówienie dzienniczka spożycia
PLAN ODŻYWIANIA SIĘ PO ZABIEGU BARIATRYCZNYM
ETAP |
OKRES PO ZABIEGU |
PRODUKTY/ POTRAWY |
Etap I – dieta płynna |
2-3 dni |
- woda - herbata/ kawa - czysty rosół -„nutridrink” - jogurt naturalny |
Etap II – dieta płynna, wzmocniona |
4- 7 dzień |
- koktajle na jogurcie - zupy z miksowanym mięsem - rzadkie zupy krem - wodnista owsianka na mleku |
Etap III – dieta miękka, papkowata |
8-21 dzień |
- serek Bieluch/ Bieluch lekki - serek wiejski ziarnisty wysokobiałkowy - tofu - jajko na miękko - jajecznica (np. na parze) - pulpety w sosie, np. mielona wołowina/ indyk w pomidorach - ryby - puree warzywne/ owocowe |
Etap IV – dieta stała |
Od 22 dnia |
- mięso/ ryby/ jajka/ sery - ziemniaki z wody - kasza/ ryż/ makaron - pieczywo pełnoziarniste/ graham - nasiona roślin strączkowych - warzywa i owoce - zmielone orzechy i pestki |